منظور از فریم ریت در ویدئو پروژکتور چیست؟
ژوئن 25, 2022اتصال اسپیکر به ویدئو پروژکتور
جولای 2, 2022اثر کیستون در ویدئو پروژکتور
ممکن است پس از نصب ویدئو پروژکتور و تنظیم کردن پرده نمایش، تصویر به صورت کامل و درست روی پرده نیفتد و از بالای پرده بیرون زده باشد. در این حالت مشاهده می کنید قسمت پایین تصویر به میزان خلیلی کمی پهن تر شده است. به عبارتی تصویر به شکل ذوزنقه در آمده است. به این اتفاق اثر ذوزنقه ای در ویدئو پروژکتور می گویند که با اصطلاح اثر کیستون نیز شناخته می شود. در راستای تصحیح زاویه تصویر راه حل هایی وجود دارد که به آنها خواهیم پرداخت. همچنین به برخی از حالت های آن اشاره می کنیم.
انواع اثر ذوزنقه ای ویدئو پروژکتور
این مشکل تنها در یک جهت ایجاد نمی شود، همانگونه که شکل ذوزنقه را در جهات مختلف می توانیم مشاهده کنیم، تصویر ویدئو پروژکتور نیز به همین شکل در زوایا و جهات گوناگونی پخش می شود. در ادامه به این موارد اشاره خواهیم کرد.
علاوه بر مواردی که ذکر خواهیم کرد، حالتی وجود دارد که ادغامی از موارد زیر است که تصویر را به صورت ذوزنقه ای در نمی آورد بلکه شاهد تصویری بهم ریخته خواهید بود.
اثر ذوزنقه ای افقی در ویدئو پروژکتور
در صورتی که اضلاع موازی ذوزنقه عمودی باشند، دو اثر ممکن است ایجاد کند. در حالتی ممکن است زاویه سمت راست تصویر در جایگاه خود قرار گرفته باشد و سمت چپ آن ضلع کوچک باشد. در حالتی دیگر ضلع چپ ذوزنقه بزرگ باشد اما ضلع راست کوچکتر باشد. متوجه هستیم که تغییرات در راستای محور X انجام می شود. چرا که ذوزنقه در چپ و راست موقعیتی متفاوت دارد. به این شرایط اثر ذوزنقه ای افقی در ویدئو پروژکتور نیز گفته می شود.
تصحیح کیستون عمودی
کاملا متفاوت با کیستون افقی، اثر ذوزنقه ای در ویدئو پروژکتور به صورت عمودی نیز صورت می گیرد. به این گونه که قسمت بالای تصویر بزرگ بوده و در بعد خود قرار دارد اما بعد پایینی کوچک می باشد یا بالعکس ضلع پایینی تصویر نسبت به بالایی بزرگ تر است. در این شرایط فرض کنید، یک کاغذ ذوزنقه ای را روی محور X قرار دهید، منظور یکی از اضلاع موازی ذوزنقه است. حال کاغذ را در نیمه بالا ایکس خم کنید، این کار را در رابطه با نیمه دیگر تکرار کنید.
متوجه هستید که ضلع روی محور ایکس به هیچ عنوان از محدوده خود خارج نمی شود و تغییر در طول محور عمودی ایجاد می شود. در نتیجه به آن اثر کیستون عمودی گفته می شود.
برطرف کردن اثر ذوزنقه ای در ویدئو پروژکتور
در پروژکتور های آنالوگ، اثر کیستون کاملا وابسته به نصب آن بود. به این گونه که برای رفع مشکل باید زاویه پروژکتور را تنظیم می کردند. اما امروزه هم به صورت دستی و هم دیجیتالی می توان به تنظیم زاویه پرداخت. حتی در برخی مدل ها امکان کنترل زاویه صفحه نمایش از راه دور وجود دارد. اما تصحیح دیجیتالی توصیه نمی شود چرا که باعث به هم ریختن پیکسل ها و افت کیفیت می شود.
تصحیح کیستون دیجیتال
با تعریف یک الگوریتم در دستگاه قابلیتی برای جلوگیری از ایجاد اثر ذوزنقه ای در ویدئو پروژکتور به وجود آمده است. به اینگونه که تصویر پیش از عبور از لنز و پرتاب به شکل کاملا مربع در می آید. حتی ارتباطی میان ویدئو پروژکتور، پرده نمایش و لنز وجود ندارد و تحت هر شرایطی تصویری مربع دریافت خواهید کرد. تنها می توانید ابعاد و اندازه را تغییر دهید.
معایب تصحیح دیجیتالی در ویدئو پروژکتور
- حالت خاموش و روشن ندارد.
- بر حسب درجه است.
- کم و زیاد دارد.
- با اعمال کمتر، اثرات منفی بیشتر دارد.
لنز شیفت Lens Shift (تصحیح دستی)
در صورتی که ویدئو پروژکتور دارای قابلیت لنز شیفت باشد، دیگر نیازی به جا به جایی و تنظیم پروژکتور نخواهد بود چرا که می توان با حرکت لنز پروژکتور به جهات اصلی مقداری در زاویه پرتاب تصویر تاثیر بگذارد. به این گونه که با تغییر جهت تصویر را کاملا روی صفحه نمایش می اندازید.
نتیجه گیری
در ویدئو پروژکتور ها پیش می آید که تصویر به درستی پخش نشود. اثر کیستون در ویدئو پروژکتور همان اثر ذوزنقه ای است که تصویر را با ابعاد ذوزنقه ای عمودی یا افقی نمایش داده می شود. برای تصحیح این اثر می توانید به جا به جایی پروژکتور بپردازید تا زاویه مناسب را پیدا کنید. در پروژکتور هایی که قابلیت لنز شیفت دارند می توانید با چرخاندن لنز تصویر را به درستی روی پرده نمایش تنظیم کنید. به علاوه راه حل دیجیتال نیز می باشد که توصیه نمی شود.